До първенеца на Стара планина

16авг.2024
18авг.2024
366319721_616503830591454_4996706444842564494_n

Веднъж един приятел ми беше казал:


Тръгване: 15.08.2024 г.
21,30 ч. сборен пункт на жп гара Варна
04,00 ч. сборен пункт на жп гара Карлово

16.08.2024 г. – петък
В Карлово пристигаме около 04,00 ч. Ще се помотаем малко из града, закътан в пазвите на планината. В ранни зори тръгваме по пътя към резерват „Стара река“. Маршрутът е сравнително лек. Започва от парка в края на града. Ще минем покрай паметника на Христо Проданов, първият българин, изкачил Еверест. Продължаваме покрай водопад Сучурум и поемаме по тясна пътека към крайната цел за деня. През първия час ще е малко стръмно по нея, но след това тя е почти изцяло полегата. Половин час, след като подминем хижа „Хубавец“, ще стигнем до местността Мечи гроб. Очаква ни още около час ходене по почти равна и много живописна пътека покрай реката, докато стигнем до хижа „Балкански рози“. Тук ще си починем и похапнем от страхотната супа с манатарки. Продължаваме покрай Казаните – вирчета, които Стара река е издълбала един след друг. Ще минем през няколко моста и покрай красиви малки водопади. Пътеката до хижа „Васил Левски“ е много живописна. Щом се настаним и оставим раниците, ще се разходим до водопад Карловско пръскало, който е висок около 25-30 метра. Целият маршрут през деня се изминава за около 6 часа с почивките. Вечерта ще се насладим на вкусната храна, приготвена от гостоприемните ни домакини.

 

 

17.08.2024 г. – събота
Тръгваме от хижа „Васил Левски“ към връх Ботев по стръмна пътека през гората, която лъкатуши на серпентини. След около час ще излезем на открито. Малко след това наклонът силно ще се промени в наша полза – вече ще е доста полегат и едва забележим, подсичайки билото на Стара планина. Ще преминем през три долчинки, по които ще се спускат спокойни поточета. Ще намерим някое чудесно място, където да поспрем за разхлада и кратка почивка. След третото подвиване на рида, ще излезем на заслон Ботев. И от тук ни очаква финалното изкачване на връх Ботев. Наклонът отново ще стане по-сериозен. Пътеката ще ни отведе до най-високия връх на Балкана. Тук, от високото, ще се насладим на живописните склонове надолу към бездната на „Джендема“. Покривът на Стара планина е магнетично място с 360-градусова панорама към всички краища на България. След като се полюбуваме на гледките наоколо, ще се настаним в туристическата спалня и ще се отдадем на заслужена почивка.

 18.08.2024 г. – неделя
Рано сутринта по Тарзановата пътека ще се спуснем до хижа "Рай". Ще поспрем и край водите на Райското пръскало – най-високият водопад на Балканите. След кратка почивка тръгваме по пътеката покрай параклиса и поемаме към Калофер. Преходът ни е през букова гора. Когато излезем от нея, пред нас ще се открие една от най-красивите гледки по българските планини – към Джендема и връх Ботев над него. Следва още едно стръмно спускане преди слизането ни в града. Минаваме през красивата местност "Паниците" в подножието на планината. От тук до центъра на града е още около час и половина ходене пеша покрай долината на река Тунджа. Ще се разходим наоколо, за да почувстваме възрожденската атмосфера. Ще опитаме и от традиционните български ястия. Късно вечерта ще поемем към покрайнините на града. Остава ни още 3 км ходене до жп гарата, за да се качим на влака за Варна.

 

Отпътуване от жп гара Калофер в 01,30 ч.
Пристигане на жп гара Варна в 07,00 ч.

 

Цената е 190,00 лв. и включва: една нощувка в хижа „Васил Левски“ и една нощувка в туристическа спалня „Ботев връх“; планинска застраховка; такса за планински водач. В цената не се включва: транспорт, храна, както и разходи от личен характер.

 


Краен срок за записване: 10.08.2024 г.


За допълнителна информация и записване:
гр. Варна, ул. "Кръстю Мирски" 1а, ет.1, офис
или в ТД "Родни балкани", ул. "Иван Драсов"11
e-mail: office@bgbalkani.com
Христо Николов Иванов - лицензиран планински водач
тел.: 0899870036
Красимира Пантелеева - лицензиран екскурзовод
тел.: 0898421898