Туристическо дружество “Родни балкани” е основано през 1927 година. През всички тези години дружеството се е включвало в активния живот на град Варна. Създадени са първите в града клубове по пешеходен туризъм, алпинизъм, ориентиране, коло-туризъм, морски туризъм. Членове на дружеството се включват в различни прояви в страната и чужбина.

От 1991 година туристическо дружество „Родни балкани“ е регистрирано във Варненски окръжен съд като неправителствена организация. За организационната и спортно – туристическата дейност се назначава щатен секретар на дружеството. От 1970 година в дружеството като треньор по ориентиране работи Жечка Карова, която от 1992 година изпълнява и длъжността секретар на дружеството.

Туристическо дружество „Родни балкани“ успешно си партнира с местната власт и други неправителствени организации. Дружеството е член на Български Туристически Съюз, Българска Федерация по Туризъм, Черноморска Мрежа на Неправителствените Организации, приятел на ПП „Златни пясъци“, партньор на Национален Алианс за Работа с Доброволци.

Към 2017 година в туристическо дружество „Родни балкани“  членуват  клубове със самостоятелна регистрация в съда:  Спелео клуб „Варна“,  Клуб по спортно и скално катерене „Варнаклайминг“, Спортен клуб по ориентиране „Темпо“, Спортен клуб по ориентиране „Бегун“, Вело клуб „Устрем“, Клуб за пойни и декоративни птици „Одесос“, Морски клуб „Приятели на морето“ .

Изградени към дружеството са Клуб за ученически отдих и туризъм, Клуб за юношески и младежки туризъм, Клуб по пешеходен туризъм, Клуб по туризъм „Нови хоризонти“, Клуб по туризъм „БГ Балкани“, Клуб за спорт и туризъм „Св. Никола“, Клуб на туристите ветерани, Клуб по воден туризъм, клуб по ски туризъм, клуб „Приятели на природата“, Детско музикално студио „Море“ и Детска музикална школа по пиано.