Странджа – вечното завръщане

17май2024
19май2024
274810545_4645902178851441_8082095220242351437_n

Независимо дали става въпрос за изкачване на хълмове, дълги преходи през гората или разходки по морския бряг, духът на Странджа ще ви кара да идвате отново и отново. Тази земя е в основата на любовта към дивото, която много хора изпитват. Елате и нека тя да завладее и вашия дух!

Тръгване: 17.05.2024 г.
Сборен пункт: 06,15 ч. пред Катедралата във Варна
 
17.05.2024 г. – петък
В Странджа планина ни очаква едно прекрасно и уникално приключение. Природата тук е благословена – съчетава морето, планината и средиземноморското слънце. Тихата смиреност на малките селски църкви и параклиси подхранва вярата, защото в никое друго място тя не е съхранена така добре, както в малките селца Бръшлян, Кости, Българи и много други. Около аязмите историите за магьосници, феи и елфи са все още живи.
Със своята красота, дъбовата гора и преминаващата през нея река Ропотамо, са създали около себе си много митове. И тук е мястото, където Слънцето се влюбва в Земята. Някога, преди хилядолетия, древното светилище е било обсерватория на траките. За тях Беглик Таш е имало магическа сила. Тук отбран кръг от посветени са извършвали тайнствени обреди, за да умилостивят боговете. Принасяли жертви и гадаели бъдещето.
В ранния следобед пристигаме в село Бродилово и поемаме по пътеката към параклиса "Света Богородица" /Странджанската Кръстова гора/. Храмът е закътан в гъсти и сенчести гори, в които едва се процежда слънчева светлина. Според местни предания това е силно заредено енергийно светилище. В близост до него има аязмо, за чиито води се вярва, че носят изцеление.
Разходката днес ще завършим край заслона "Блей баирите". Гората винаги има с какво да ни изненада и да ни предложи неподозирано романтично и живописно кътче за отмора. От там се разкриват възхитителни гледки към обширни поляни и зелени възвишения в далечината.
 
 
18.05.2024 г. – събота
През този ден се отправяме към село Варвара, което е разположено в подножието на Голямата Папия – кратер на изгаснал вулкан, действал преди 80 милиона години. По пътеката към върха могат да се видят множество големи отломки от вулкана. Покрит с гъста зеленина, този заспал исполин е висок само 502 метра. Маршрутът минава през красива широколистна гора. От склона се наблюдава панорамна гледка към Маслен нос, Приморско, Китен, Лозенец, Царево и Ахтопол. Доскоро рибарско село, Варвара се превръща в предпочитано място за отдих. Въпреки, че пясъчната ивица е само една и то доста малка, тя е една от най-красивите по нашето Черноморие. Поради отдалечеността и не дотам известността си, селото е успяло да запази чистата си природа и кристални морски води. Мястото е обградено от скалисти заливи с подводни рифове и пещери.
 
 
19.05.2024 г. – неделя
Рано сутринта потегляме към Кондолово, където ще се потопим в "Царството на зелениката". Маршрутът тръгва от селото и се спуска през вековна дъбово-букова гора към Мързевски дол. След това пътеката продължава надолу, по стар коларски път, по десния бряг на дола, над който се надвесват вечнозелените храсти на странджанската зеленика и лавровишня. Пътят ще ни отведе до овощна градина, ще разгледаме и запазените стари странджански къщи – те са послужили като декор за снимките на много български филми, най-известният от които е "Господин за един ден".
Приказното ни пътешествие ще завърши край село Младежко, потъвайки в зеленина и прохладата на реката. Екопътеката се шмугва сред дебелите сенки на дърветата и по малки мостчета ще стигнем до извора на река Младежка, в камъните под голямо дърво – водата там е кристално чиста. Ще се изкачим и до панорамната площадка "Замъкът", която е древна историческа наблюдателница. В късния следобед, изпълнени с приятни емоции, потегляме за Варна.
 
 
 
Връщане: 19.05.2024 г.
19,00 ч. Пристигане във Варна
 
Цена: 200,00 лв. – в нея се включва транспорт; две нощувки в къща за гости в Царево; такса за водач и екскурзоводска беседа; туристическа застраховка.
 
 
За допълнителна информация и записване:
ул. „Кръстю Мирски” №1а, ет.1
Христо Николов Иванов 0899870036
Красимира Пантелеева  0898421898
office@bgbalkani.com