Поход в РОДОПА ПЛАНИНА – Сини връх, Караджов камък, Белинташ и Кръстова гора

01юли2024
06юли2024
299992833_5785341801505474_5863419394994970105_n

Родопа планина всеки път ни кара да се чувстваме малки, докато затаяваме дъх пред красотата ѝ.

Тръгване: 30.06.2024 г.
23,30 ч. сборен пункт на жп гара Варна
06,30 ч. сборен пункт на жп гара Пловдив
 
01.07.2024 г. – понеделник
Ще пътуваме с нает транспорт от Пловдив до село Паничково. От там поемаме към местността Катранище. Предстои ни 5 часов преход до хижа „Сини връх“. Ще преминем през малкото селце Жълт камък. Хижата е огромна сграда, разположена на 1050 м надморска височина. Ще се настаним по стаите и ще се поразходим наоколо. Ще се насладим на песента на птичките, тишината и спокойствието, което предлага това прекрасно място. Вечерта ще се повеселим в столовата, но не до много късно – на другия ден ни очаква преход.
 
02.07.2024 г. – вторник
След закуска тръгваме към високите части на планината. Преходът е около 2 часа. Поемаме към връх Сини връх, от който ще се открие чудна гледка. В началото ни предстои леко изкачване през гората и ще излезем на открито. От тук ще се открият величествените зъбери на планината. Ще спрем за почивка и снимки. Ще продължим към комплекс „Сабазий“. Ще минем покрай скален феномен „Окото“. Предстои ни още един двучасов преход, докато пристигнем във вилното селище. Тук ни очаква наслада от неподправената среща с планината – сред камък и дърво, далеч от суетата на големия град. Тук ще е идеално място за отдих.
 
03.07.2024 г. – сряда
Днес се отправяме към едни от онези сакрални места, за които думите никога не стигат. Места, на които духът се извисява. А тялото остава сякаш заковано. Усещането е за силата и могъществото на природата, на необяснимата енергия и красотата. Разходката ни ще е голямо предизвикателство. Стигайки до подножието на Караджов камък ще видим огромните скали и камъкът между тях. Тръпката е голяма, адреналина тепърва ще се покачва. Единственото, което ни остава е да се изкачим до камъка. Гледката отгоре е удивителна. Пред нас ще се покажат Родопите в цялата си прелест. Всеки миг горе е вълшебен, а времето сякаш не само забавя, но направо спира своя ход. Преходът още не е завършил. Ще продължим към Белинташ – площадката на мистериите или тракийско светилище на Сабазий, а може би най-старата в света карта на звездното небе. Времето тук просто е спряло. Не можеш да мислиш за нищо друго, освен че и ти си някаква нищожна част от този неземен пейзаж. Душата ти остава там. Небето е толкова близо – имаш чувството, че можеш да го докоснеш, протягайки ръката си. Но не можеш да помръднеш. Струва ти се, че дори и най-малкото движение ще разруши магията на момента. Нещо повече, имаш чувството, че наблюдаваш отгоре, че си част от небето. Ако човек има желание да се докосне до Божественото, то Белинташ е идеалното място. Не случайно е било избрано от траките за едно от главните им светилища – енергията на това място е невероятна.
 
 
04.07.2024 г. – четвъртък
Рано-рано ще тръгнем към село Мостово. Ще поемем нагоре по пътеката. После ще се насочим напряко през гората. Този участък ще е малко по-изморителен, но сравнително къс. Ще минем покрай аязмото „Очното“, докато излезем отново на пътя и стигнем до пътеката към Кръстова Гора. Тук вярващите се чувстват най-близо до Бог. Тук е скрита частица от кръста, на който е бил разпънат Исус Христос. Никой не знае къде е точното място на светинята. Но вярващите са сигурни, че един ден той ще се покаже. Легендите, но и много очевидци разказват за вълшебната сила на мястото. Поверието гласи, че изцелението спохожда християните на святото място, докато спят. В съня си те разбират как могат да се спасят от налегналата ги болест. Когато преспиш там, единственото, което се иска от теб, е да запомниш всичко, което видиш на сън. Кръстова гора е едно от местата по света, което Господ използва за връзка със земните хора.
Връщането ни ще е по друга пътека. Поемаме по коларски път през прохладна широколистна гора, докато излезем на широка поляна. От тук продължаваме към скалното образувание ГЛАВАТА. Почти по средата на пътя между Кръстова гора и Караджов камък, непосредствено след пусията на ловците, пътят се разтроява. Малка пътека ще ни отведе до скалния феномен КАМЕННАТА ГЪБА. Тук ще е завършека на прехода. И вече доволно изморени ще се приберем във вилното селище.
 
05.07.2024 г. – петък
Позната схема – ще закусим и се отправяме към село Врата. След кратък отдих продължаваме към хижа „Марциганица“. Ще преминем през поляни и горски пътеки. Ще се насладим на чистия въздух и бистрите извори. Ще берем малини. И ето как неусетно след 6 часов преход пристигаме до хижата. Тя е изцяло обновена и уютна. От тук се разкрива прекрасна гледка към каньона на река Сушица, към района на село Мостово и Кръстова гора.
 
06.07.2024 г. – събота
В ранните часове на съботния ден потегляме за последния си поход. По красиви пътечки, сред смесена гора се отправяме към Бачковския манастир. Тук ще ни очаква буса, за да ни отведе до Пловдив.
Отпътуване от жп гара Пловдив в 13,30 ч.
Пристигане на жп гара Варна в 20,30 ч.
Цената е 480,00 лв. и включва:
- една нощувка на х. "Сини връх" със закуска и вечеря, три нощувки в к-с "Сабазий" със закуски и вечери, една нощувка на х. "Марциганица" със закуска и вечеря; туристическа и планинска застраховки; такса планински водач;
- не е включен транспорта с автобус от Пловдив до населените места и обратно, както и пътуването с БДЖ
 
За допълнителна информация и записване:
гр. Варна, ул. "Кръстю Мирски" 1а, ет. 1, офис
или в ТД "Родни балкани", ул. "Иван Драсов" 11  
Красимира Пантелеева 0898421898
Христо Николов Иванов 0899870036
e-mail:office@bgbalkani.com