На хижа Божур за божури

27апр.2024
28апр.2024
20151029120128_45353--900
27.04.2024 г. – събота
Сборен пункт в 06,45 ч.
Тръгване от Паркинга на КАУФЛАНД пред МОЛ Варна
 
С микробуса ще се придвижим до хижата. Настаняваме се, оставаме багажа и от там поемаме по маршрут до величествените скали, от където се разкрива невероятна гледка към Самоводене. Ще се насладим и на красотата на цъфналите божури. „Божур поляна“ е приказно място, изпълнено с ухание на зеленина и пъстри цветя. Цялата е осеяна с императорското цвете, което впечатлява с кичести цветове и благоуханен аромат. Легендите разказват, че в цветовете му се крият нимфи. Ароматното растение е символ на успех и просперитет, привлича богатство и помага в професионалното израстване.
Тръгваме по пътеката към тракийската крепост Манастирски път. Тя е построена на две скални тераси, разположени една до друга в посока изток- запад и на склона, спускащ се от тях на запад до река Янтра. Продължаваме към Патриаршеския манастир „Света Троица“, който е един от най-старите манастири в България и има забележителна роля в културната история на нашия народ. Намира се в подножието на величествените скали на Арбанашкото плато. Основан е по време на Второто българско царство. Ще стигнем и до "Чуй петел" – емблематичен скален зъбер над река Янтра между град Велико Търново и село Самоводене. Мястото предлага прекрасна гледка по целия Дервентски пролом и към отсрещните връх Картала и Преображенски манастир. По еко-пътеката "Камъка" ще се изкачим до високия 439 м връх, от където ще се насладим на неописуема гледка. Ще преминем през прохладна гора с много зеленина. Ще се наслаждаваме на песента на птичките – просто ни очаква удивителен ден.
След превъзходния излет вече по-бодри, изпълнени с енергия и щастие, ще се насладим на залеза от хижата.
 
 
 
28.04.2024 г. – неделя
Днес ни предстои пешеходен преход до Арбанаси. Ще минем през живописната местност Гарга баир, откъдето има чудесна панорама към Старата столица отвисоко – пред нас ще се разкрие величественото Велико Търново с Царевец в далечината, Асеновата махала, църквите „Св. Димитър Солунски“, „Св. 40 мъченици“, Владишкият мост и река Янтра в подножието. Докато се люлеем на „Люлката на любовта“, целият град ще е в краката ни. Ще имаме поглед и към платото, на което се намира Арбанаси, както и няколко от сградите на архитектурния резерват. Ние ще продължим към това селце, приютило седем средновековни църкви на малката си площ, което си позволява да гледа старата българска столица от високо и чиито къщи все още пазят традиционната арбанашка архитектура – бели, каменни, с високи стобори, почти като крепости. Констанцалиевата къща се намира на главната улица и е била дом на богато семейство търговци. Тя е голяма и пищна, с интересна архитектура и много стаи, има си дори баня и тоалетна на 2-я етаж, което е било голяма рядкост по онова време. В централната част на Арбанаси ще посетим църквата "Рождество Христово", която е изпълнена с много красиви стенописи, разположени по стени, сводове и тавани. Персонажите са хиляди и не могат да се изредят – просто трябва да ги видите. В тази църква е изписано Колелото на живота, също като в Преображенския манастир. Тук може да се види и фреска, изобразяваща Христос в ракета, подобна на тази в църквата в Добърско. В западните покрайнини на селото е женският действащ манастир „Света Богородица“. Изграден е по време на Второто българско царство. Състои се от църква, манастирски сгради и камбанария, която посреща хората още на входа на светата обител, а после ги изпраща. В него е изложена чудотворната икона „Света Богородица Троеручица“, която помага на онези, които истински вярват. Смята се, че иконата е донесена през 13-ти век от Атон. При падането на България под турско робство, иконата е скрита, за да не бъде унищожена. След това остава дълго в забвение. Според преданието, намерена е случайно от овчарче, пасяло животните си на ливадите около църквата. По уличките на Арбанаси се усеща старинна атмосфера, къщите впечатляват с красивата си архитектура, тишината и спокойствието обгръщат всичко в тайнственост, а от механите ухае на вкусни български ястия. След разходката из селцето, следва отмора в някое местенце за хапване – с уютна обстановка и в битов стил.
 
И вече е време да се прибираме у дома.
18,00 ч. Пристигане във Варна
 
Цена: 120,00 лв. – в нея се включва: транспорт с микробус; една нощувка в хижа "Божур"; такса за планински водач; туристическа застраховка.
 
 
За допълнителна информация и записване:
ул. "Иван Драсов"11
Красимира Пантелеева 0898421898
Христо Николов Иванов 0899870036
e-mail:office@bgbalkani.com