Мистика около древните светилища в Източни Родопи

22сеп.2022
25сеп.2022
page
Тръгване: 22.09.2022 г. - четвъртък
Сборен пункт: 6,15 ч. пред Катедралата във Варна
 
Програма за 22.09.2022 г. - четвъртък
Преходът ни този ден е до Глухите камъни – слънчевият град на траките. Древните жители на Източните Родопи са изсекли над 300 ниши в скалите. Смята се, че са дълбани от младите траки, достигнали воинска възраст. Те поставяли в тях дарове като житени питки и билки, с което почитали свещения брак между Слънцето и Богинята майка. Петроглифът със слънчевата ладия е сред най-ценните находки в Глухите камъни. Това е скална гравюра, изсечена в долната част на една от скалите с ниши. Изображението представлява соларен символ – стилизирано изображение на ладия, която пренася слънцето. Смята се, че светилището вероятно е било най-високото място на античния град и сцена за религиозните обреди на траките.
 
Програма за 23.09.2022 г. - петък
На път от „столицата на лешоядите“, в гората встрани от пътя между селата Долни Главанак и Тополово, се крие истинско тракийско съкровище – най-добре запазеният кромлех в България. Българският Стоунхендж е древно мегалитно съоръжение от побити в земята камъни, заредени с енергия, чиято сила е останала непокътната в продължение на хилядолетия.
Непосредствено под стената на язовир Студен кладенец ще се разходим из Дяволския каньон. Според древните предания това място било „шейтанско“. Всеки, който паднел в дълбоките дупки, изваяни от природата, никога повече не се завръщал. Черните води на Арда го завличали и отвеждали в тъмен подземен свят, от който нямало изход. Скалите, извисяващи се от двете страни на реката са много близко една до друга – до толкова, че на човек му се струва, че ще прескочи от единия до другия бряг.
Разходката ни ще продължи през Вкаменената гора до Харман кая. На това място се е намирала древна астрономическа обсерватория за наблюдение на Слънцето, за измерване на годишния цикъл, както и за установяване на зимното и лятно слънцестоене.
 
Програма за 24.09.2022 г. - събота
Да достигнеш до крепостта Маласар не е лесна работа. Името ѝ показва, че трябва да крие съкровища. Но какви ли са те? Изградена е на непристъпен скалист връх. Стените ѝ са запазени с височина до 5 метра. В подножието ѝ текат Асар дере и Каменно дере, като двете реки се събират източно от крепостта и по тоя начин я обграждат от три страни. Твърдината е труднодостъпна от всички страни.
Най-високата крепост в Източните Родопи се извисява на 1015 метра височина. Построена върху продълговат и скалист връх, Устра пленява с непристъпния си вид и с красивата гледка, която се разкрива пред очите ни. При възможност, ще изпратим слънцето от крепостта, което ще остави спомени в нас завинаги.
 
 
Програма за 25.09.2022 г. - неделя
Потегляме рано сутринта към една от най-големите крепости в Родопите, със защитена площ над 50 дка. Тук е бил разположен военен гарнизон и в нея населението от селищата по поречието на река Арда е намирало убежище по време на военни действия. “Моняк“ е свързана и с похода на кръстоносците от 1206 г. Имала е голямо стратегическо значение, защото е пазела прохода Железни врата и подстъпите на средновековния град, разположен около манастира „Свети Йоан Предтеча“.
По пътя ни към дома ще открием още невероятни кътчета от красивата ни Родина.
 
 
Цена 240,00 лв. - в нея се включват: една нощувка в къщата за гости „Долината на Вълчицата“ в Маджарово, две нощувки в семеен хотел „РОЯЛ в Джебел; туристичеса застраховка; такса планински водач; транспорт с микробус.
 
 
Краен срок за записване: 15.09.2022 г.
Инструктаж: 20.09.2022 г. 18,00 ч. на ул. „Иван Драсов” №11

За допълнителна информация и записване:
Христо Николов Иванов - лицензиран планински водач, регистриран в Министерството на туризма с рег.№ 00393
тел.: 0899870036
Красимира Пантелеева - лицензиран екскурзовод, регистрирана в Министерството на туризма с рег.№ 00959
тел.: 0898421898

e-mail:office@bgbalkani.com