Мелник, Рожен, Златолист, Лещен и Ковачевица – приказки от миналото

31май2024
02юни2024
7646336_116629728_big
31.05.2024 г. – петък
Сборен пункт в 6,00 ч. пред Кауфланд до МОЛ Варна
 
Днес ще пътуваме из нашата страна, която е пълна с изненадващи гледки надлъж и нашир. По пътя ни ще открием невероятни кътчета от красивата ни Родина.
И в ранния следобед ще поспрем в подножието на изгасналия вулкан Кожух планина до обвитата в мистичен ореол живописна местност – тук се намира построеният от Ванга храм "Св. Петка Българска". Силната енергия на Рупите е въплътена и в извиращата термална минерална вода. Пророчицата е казвала: „Водата е много целебна. Вълшебна е тази вода. И за пиене става, и за бани.“ Самият извор е заграден, но водата от него се излива свободно по околния терен. Тук наоколо всичко пуши, горещата пара се стеле над малките ручеи, стичащи се от извора. Трябва много да се внимава, да не се изгори човек. Когато се събере в малките езерца, постепенно се охлажда. Така вече е идеална, за да прояви лечебните си свойства. Ние може да се възползваме от това и да се потопим в минералните извори.
Вечерта ще пристигнем в китното градче Мелник, известно с богата си история. В пясъчните пирамиди, които го опасват от всички страни, са издълбани своеобразни изби, в които зрее, отлежава и се съхранява прочутото мелнишко вино. Ще посетим най-голямата възрожденска къща на Балканския полуостров, съхраняваща близо тривековна история. Ясен, бистър звук, изпълва тишината. Влизаш вътре и не знаеш на къде да тръгнеш, нагоре или при бъчвите пълни с вино. Къщата е принадлежала на известна мелнишка фамилия Кордопулови, които са търгували с вино из цяла Европа, като най-често виното е пътувало за Венеция и Париж. И вече уморени, ще се настаним хотелски комплекс "Марио". Ще хапнем, ще се повеселим, но не до много късно – на другия ден ни очаква дълга разходка.
 
 
 
 
01.06.2024 г. – събота
След вкусната закуска ще си натоварим раниците в буса и поемаме по пътеката към най-големият манастир в Пиринска Македония и един от няколкото средновековни български манастира, сравнително добре запазени и до днес. В Роженският манастир ”Свето Рождество Богородично” се намира най-известната Чудотворна икона, която помага за изцеление от болести и превъзмогване на скърби. От тук продължаваме към село Златолист – там, където е магията на Преподобна Стойна. Чинарът в двора на къщата ѝ дава огромна сила и енергия. Под дървото е вързана люлка – който има молба към светицата, трябва да се полюлее. Край манастирчето се намира и кладенеца на желанията. Всеки, който има определено желание, само трябва да се наведе над него и да прошепне искането си над живата вода.
Автобусът вече ни очаква, за да ни отведе към две от съкровищниците на Родопите, които ще ни очароват с автентичността и със странното, някак неестествено спокойствие, което излъчват. Първото нещо, което ще ни посрещне в село Лещен, е гледката към накацалите по стръмните склонове на планината къщички. Те още пазят в себе си истинския дух на българското село. Автентичността на миналото и естествената природна красота, ще ни доставят неповторимо преживяване. Време е да продължим към Ковачевица. Архитектурното богатство на това планинско селце предизвиква интерес у всеки посетител. Всичко тук е типично и уникално. Никое друго място не прилича на това. Тук има нещо магическо и мистично. То сякаш успява да предложи всичко, от което имаме нужда, за да се откъснем от еднообразното всекидневие. Необикновената природа, тайнствената атмосфера на Родопите, чистият въздух, спокойната среда и гостоприемството на местните са причините, поради които всеки, дошъл тук, нарича това място „приказка от дърво и камък“. Тук са заснети над 20 български и чуждестранни филми, сред които е и „Мъжки времена“.
Тръгваме си от двете родопски приказни селца и се отправяме към Огняново, известно със своите многобройни минерални басейни. Тук ще се отдадем на пълен релакс и спокойствие в семейния хотел "Градина". Ще се насладим на добре поддържаната градина с много цветя, храсти и дървета или на пълния с минерална вода басейн. А парната баня е превъзходно средство за възстановяване на силите ни. Може и в джакузито да се отпуснем – с чаша вино и спомени от отминалия ден.
 
 
 
 
02.06.2024 г. – неделя
Днес пътешествието ни завършва. Ще тръгнем раничко от Огняново, за да пристигнем около 20,00 ч. във Варна. Ще поспрем край Юндола. Ще се изкачим до Пашови скали, където има естествена панорамна площадка с чудесна гледка. Тук е началото на Родопите, в които преминават Рила и Пирин. Виждат се редица села и махали на отрещните хълмове. Самите скали са надвиснали над дълбокия дол на Люта река. От тук се вижда билото на рида Балабаница, който е първият рид от Рила на запад и върхарите на Пирин на юг, а след Балабаница се извисява втори още по-висок рид – Раковица. Вижда се част от поляните на Юндола, ридът със селото Света Петка, долината на река Абланица. Хоризонтът на изток се затваря от великаните за мащабите на Родопите – Сютка и Баташки снежник.
И вече уморени и доволни от приключенията се прибираме у дома.
 
 
Цена: 320,00 лв., която включва:транспорт; една нощувка в хотелски комплекс "Марио" в Мелник, със закуска и вечеря; една нощувка в семеен хотел "Градина" в Огняново, със закуска и вечеря, открит басейн, сауна и хидромасажна вана; такса лицензиран екскурзовод, туристическа застраховка.
В цената НЕ се включват разходи от личен характер и таксите за посещаваните музеи.
 
 
 
 
За допълнителна информация и записване:
ул. "Иван Драсов"11
Красимира Пантелеева 0898421898
Христо Николов Иванов 0899870036
e-mail:office@bgbalkani.com