Констанца – скритата перла на Румъния

03апр.2024
03апр.2024
romania-konstanca-29719

Били ли сте в Румъния? Страна с интересна история, вкусна храна, забележителни места, които заслужават посещение, интересен народ с автентична култура и традиции и много легенди. Готови ли сте за еднодневно пътешествие?

Тръгване в 06,45 ч. на 03.04.2024 г. – сряда
Сборен пункт: Паркинга на КАУФЛАНД пред МОЛ Варна

 

10,00 ч. пристигане в Констанца
Ще спрем близо до пристанището. През вековете то е служило за търговски център на гърците и римляните, а по-късно на венецианци, генуазийци и турци. В сегашният си вид е от края на XIX в., когато е отворено при управлението на крал Карол I. В близост до брега на морето е и сградата на казиното, която е служила като резиденция на руското кралско семейство по време на посещенията им в града. Това е една от най-емблематичните сгради в Румъния – с уникална архитектура в стила „ар нуво" и прекрасни морски гледки. Отсреща се намира аквариума, първият от рода си в страната. Над 100 вида морски и речни животински и растителни видове са показани – от риби в делтата на Дунав до цветни екзотични видове. Ще разгледаме и Джамията Махмуди, която съчетава византийски и румънски архитектурни елементи. Построена е в началото на XX в. за мюсюлманската общност в града. В нея се намира изящен стъклопис и 200 годишен ориенталски килим, принадлежал на турския султан Абдул Хамид. Джамията има високо минаре, което предлага прекрасна гледка към стария град и пристанището. Не може да подминем Катедралата “Св. Петър и Павел” – най-голямата в Констанца. Построена е между 1883 г. и 1885 г. Тя е първият православен храм в града след освобождението от Османско робство. Проектирана е от известния архитект Йон Минку. Пейките, полилеите и свещниците са били изработени в Париж. Малко над нея, по уличките към централния площад, между сградите се гуши българската църква „Свети Никола“. Устояла на изпитанията на времето, тя е своеобразен паметник на българите, населявали Северна Добруджа. В непосредствена близост е построено българското училище. Ще се разходим и по централния площад, където се издига статуята на римския поет Овидий.
След като хапнем за обяд, поемаме към Фермерския пазар на Мангалия. Той е един от най-големите в региона и предлага огромно разнообразие на биопродукти и качествени селскостопански стоки. Посетителите мога да си купят както пресни, така и консервирани плодове и зеленчуци, млечни продукти, месни продукти /сурови и обработени/, хляб и хлебни изделия. Цялата продукцията на пазара е по запазени автентични рецепти. Сред любимите продукти на клиентите е смантаната – млечен продукт, който може да се намери само в Румъния и представлява смес от кисело мляко и сметана.


16,00 ч. Отпътуване за Варна

Цената е 55,00 лв. и включва: транспорт с автобус, екскурзоводска беседа и туристическа застраховка.
Минимален брой за осъществяване на екскурзията – 15 човека.


За допълнителна информация и записване:
ул. "Иван Драсов" 11
Красимира Пантелеева 0898421898
Христо Николов Иванов 0899870036
e-mail:office@bgbalkani.com