Каменица, Синаница, Муратов връх, връх Вихрен и още приключения в Пирин

17юли2024
24юли2024
343094630_1530246807504577_6288726768037936536_n
Тръгване:
16.07.2024 г. – вторник
23,30 ч. сборен пункт на жп гара Варна
17.07.2024 г. – сряда
08,30 ч. сборен пункт на жп гара Септември
Ще пътуваме с теснолинейката из нашата страна, която е пълна с изненадващи гледки надлъж и нашир. Отправяме се на пътешествие с най-живописната жп линия в България, дори и на Балканите. Пред очите ни ще се сменят смайващи картини – скалисти дефилета, спиращи дъха пропасти и успокояващи горски пейзажи. На няколко места по трасето влакът ще "рисува" осморки и шестици за удоволствие на онези, които се возят за първи път. В ранния следобед ще пристигнем в китното планинско градче Добринище. Ще се настаним в малък семеен хотел и се отправяме към комплекс "Алфа" – предпочитано място за отдих, забавления и приятни развлечения. Ще си почиваме, докато се наслаждаваме на слънцето и лечебната сила на водата. Може да поплуваме в топлата минерална вода или просто да релаксираме, докато пием коктейли на бара в самия басейн. След вкусната вечеря ще се повеселим в някоя механа, но не до много късно – на другия ден ни очаква дълъг преход.
18.07.2024 г. – четвъртък
Любезната ни домакиня ще ни приготви нещо за хапване – ще има задължително и домашно сладко. След закуска, микробусът ще ни извози към лифта до хижа „Гоце Делчев“. Днешната ни цел ще е хижа „Пирин“, преходът е около 6 ч. Минаваме покрай хижа „Безбог“ и едноименното езеро, следва стръмно изкачване през ниска иглолистна растителност и за награда ще получим невероятна гледка към циркуса на Попово езеро. Пътеката ни започва да се вие край езера и поточета, преминаваме през шпалир от величествените върхове Полежан, Джангала, Момин двор, Сиврия и Джано. Ще приседнем край Поповата капа, за да отдъхнем и да се насладим на гледката. С нови сили поемаме към поредното изкачване на седловината Демир капия, след което се спускаме към едноименния циркус – в него са разположени Митрово езеро и Аргирово езеро. Хапваме и след кратка почивка тръгваме по маршрута. Пътеката ще ни води покрай тучни полянки край коритото на река Пиринска Бистрица. Постепенно намалява надморската височина, навлизаме в горист пояс. В следобедните часове ще достигнем нашата цел – една от най-ниските хижи в Пирин, на1620 м н. в. Следва обичайното – вечеря, хора́, песни, ракия, бира и сън.
19.07.2024 г. – петък
Изпиваме си кафето и чайчето, закусваме и ще поемем към емблематичния за Пирин заслон „Тевно езеро“. Преходът за деня е около 5 часа, има изкачване на около +1000 м. В началото пътеката поема през горите на местността Трите реки по поречието на средна Башлийска река, преминаваме през Башмандра и вече сме в откритите части на планината. Близката цел е превала Куклите-Зъбът, следват Беговишките капа и езеро. Не след дълго ще се включим в пътеката за Беговишки превал. В дясно от нас ще се извисява гордия връх Каменица. Вече в заслона, дилемата ще е коя бира да изберем? Но пък хижарите ще ни посрещнат топло и с вкусна храна.
20.07.2024 г. – събота
Събуждаме се с аромата от мекиците на стопанката. След закуска поемаме към заслон „Спано поле“. Днешният маршрут е около 4 часа. Като изключим изкачването на Мозговишката порта, преходът ни ще е плавен и лежерен, но също така изпълнен с панорамни гледки към езера и върхове – наоколо са Валявишки чукар, Мозговишки чукар, Чаирите и Чаирски езера, Башлийски чукар. Денивелацията за деня е -600 м. Следва настаняване в заслона, почивка, лов на пейзажи, вечеря и нощувка.
21.07.2024 г. – неделя
Закусваме, стягаме раниците и се сбогуваме с „Гъбките“. Днес ни очакват едни от най-дивните гледки в Пирин планина около циркуса на Синаница. Предстои ни изкачване до Синанишка порта, от там ще се отклоним към връх Синаница, за да направим снимки на циркуса отгоре. След това ще се спуснем до хижата и езерото, за да продължим фотосесията. В този ден ще сме изкачили 470 м и слезли 300 м за около 4 часа. Следва релакс – биричка, раздумки, вечеря и нощувка.
 
22.07.2024 г. – понеделник
След обичайните сутрешни занимания поемаме по стръмните Пирински склонове. Днешният преход ще е с продължителност около 5 часа и денивелация (+300/-700). Преходът ще започне с изкачването на Синанишката порта, след кратка почивка подхващаме пътеката за Бъндеришката порта – до нея ще вървим по обширна равна поляна. Ще имаме възможност да изкачим Муратов връх, от който се открива невероятна 360 градусова панорама. Пътеката ни ще продължи със слизане към Муратовия циркус и едноименното езеро. Тук ще поспрем за почивка и снимки. Очаква ни спускане до хижа „Вихрен“. Остава ни още малко вървене до нашата крайна цел – хижа „Бъндерица“. Тук ще се настаним за две нощувки.
 
23.07.2024 г. – вторник
Закусваме и нарамваме раниците. Пътеката ще ни отведе към Казаните, очаква ни доста екстремен маршрут. На места ще ни се налага да преодоляваме малки стръмнини. Хубаво ще е да си гледаме в краката, защото има опасност от подхлъзване по сипеите. Когато излезем на Казаните, вляво пред нас ще се появи връх Вихрен. От другата ни страна ще е връх Кутело. Ще направим почивка тук и започваме катеренето. Отначало ще поемем надясно и ще се "метнем" на Кончето. Но няма да стигнем до хижа Яворов. Тръгваме на обратно и ще продължим уверено нагоре. Отначало добре, но лесното е за кратко. На моменти ще превключим на 4х4. Неописуемо е чувството да си на върха на Пирин, а гледките вече ще са във всички посоки. Оттук ще се върнем по класическия маршрут към хижа „Вихрен“. И вече доволно изморени ще се приберем за финален купон и разбор на случилото се през изминалите дни.
 
24.07.2024 г. – сряда
Този ден пътешествието ни ще завърши. Микробусът ще ни извози до жп гарата в Банско, откъдето ще отпътуваме за Варна.
 
 
Цената е 680,00 лв. и включва седем нощувки със закуски и вечери; туристическа и планинска застраховки; такса за планински водач. Не е включен транспорта с микробуса и БДЖ, както и разходи от личен характер.
 
За допълнителна информация и записване:
Христо Николов Иванов - лицензиран планински водач, регистриран в Министерството на туризма с рег.№ 00393
тел.: 0899870036
Красимира Пантелеева - лицензиран екскурзовод, регистрирана в Министерството на туризма с рег.№ 00959
тел.: 0898421898
ул. „Кръстю Мирски” №1а, ет.1
e-mail:office@bgbalkani.com