Великден в Родопа планина

03май2024
06май2024
Могилица-посреща-с-голяма-лъжица-и-голяма-бъклица-1-scaled

Тучни зелени поляни, изпъстрени с красиви цветя и вековни иглолистни гори, над които се извисяват горди скалисти върхове, дом на орли – това са Родопите.

Тръгване: 03.05.2024 г.
Сборен пункт: 6,45 ч. пред паркинга на КАУФЛАНД до МОЛ Варна
 
 
Програма за 03.05.2024 г. – петък
В късния след обед ще пристигнем в Смилян. Кое е първото нещо, за което се сещате, когато чуете името на селото – смилянският фасул разбира се. В етнографската сбирка “Смилянски фасул и родопски терлици” ще открием разнообразни бобени произведения. Те са толкова много, че трябва да отделим специално внимание за всяко творение и неговите детайли.
Продължаваме към село Могилица и се настаняваме в къща за гости "КАМЕНОВИ". Всяка вечер гостоприемните домакини ще ни приготвят вкусотии от родопската кухня: смилянски фасул с манатарки, пататник, качамак, клин, скара на дървени въглища или на тикла. А за закуска на масата ще ни очакват родопска баница или марудници с прясно издоено мляко и билков чай.
 
 
Програма за 04.05.2024 г. – събота
След вкусната закуска тръгваме за изворите на река Арда под Ардин връх. Мястото е тихо и много свежо. Въздействащо е да видиш бликащата от недрата на Родопите вода, която дава началото на една от най-големите реки в България. Тук наблизо е и гроба на магарето на Настрадин Ходжа.
Ще си направим пикник на поляната и поемаме към Киселчовските водопади – екопътеката ще ни отведе към девствена природа. Водопадът и реката на която се намира, са разположени в изключително красиво ждрело, обградено от високи отвесни скали и борови гори. Мястото е много, много диво.
 
 
Програма за 05.05.2024 г. – неделя
Този ден е запазен за най-впечатляващото преживяване. Днес ще се изкачим до панорамната площадка "ВЪРХЪТ" – от тук се разкрива спираща дъха гледка към региона. На юг се вижда Ардин връх, на север – връх Карлък, кулата Снежанка и връх Момчил, на запад – селата Бориково, Черешките и Кошуте, а на изток – родопския връх Ком.
В ранния следобед ще се разходим из родопското село и най-големият късносредновековен феодален замък на Балканския полуостров – Агушевите конаци.
Вечерта ни очаква не само вкусна храна, приготвена изцяло с домашни продукти. Поръчали сме за празника да ни опекат в пещта великденско агне.
 
 
Програма за 06.05.2024 г. – понеделник
Пътешествието ни ще завърши с разходка до едно страхотно и потайно място – Каньонът Горло. Млечно синия цвят на водата в комбинация със зеленината на горския мъх, обрасъл по скалите, създават пъстра палитра от цветове, които засищат сетивата. Короните на дърветата създават усещането за естествен зелен тунел.
Ще разгледаме и Смолян отвисоко – чували ли сте за крепостта "Калето" в местността Турлука. Шумът на боровата гора и птичата песен са единствените звуци, които разсейват тишината. Погледът няма граници – наоколо се виждат планински върхове и сгушени в подножието им селца. Преди да отпътуваме, ще се разходим и по екопътека "Невястата".
 
 
19,00 ч. Пристигане във Варна
 
 
Цена 380,00 лв. - в нея се включват: три нощувки, три закуски и три вечери в къщата за гости; туристическа и планинска застраховки; такса планински водач; автобусен транспорт до населените места; не се включват разходи от личен характер. Допълнително ще се доплати за приготвяне на великденското агне в пещ.
 
Краен срок за записване: 25.04.2024 г.
За допълнителна информация и записване:
ул. "Кръстю Мирски" 1а, ет.1, офис
Красимира Пантелеева 0898421898
Христо Николов Иванов 0899870036
e-mail:office@bgbalkani.com