Беласица – непознатата планина на три граници

26ян.2024
28ян.2024
_thumb

 

Транспорт: с микробус или лични автомобили
Дължина на прехода: 18 км
Надморска височина: 2029 м
Сборна денивелация: + 745 м, - 745м
Степен на трудност: средна
 
 
Тръгване: 26.01.2024 г. – петък
Сборен пункт:
1. 07,00 ч. паркинга на КАУФЛАНД пред МОЛ Варна
2. 16,00 ч. паркинга на стадиона в град Петрич
3. 18,00 ч. хижа "Конгуро"
 
Днес ще пътуваме из нашата страна, която е пълна с изненадващи гледки надлъж и нашир. Привечер ще пристигнем в хижата, която ще е нашата крайна цел. Тя представлява бивша гранична застава. Ще се настаним в отоплени стаи с по 3, 4 и 8 легла, ще се повеселим, но не до много късно – на другия ден ни очаква дълъг преход. След вечеря правим преглед на екипировката и приготвяме раниците за зимния преход.
 
 
 
27.01.2024 г. – събота
Ставаме рано, още преди изгрев. Закуската ни ще бъдат най-вкусните пържени филии на света – с домашно сладко от боровинки и сирене. А след това тръгваме към високите части на планината. Днес ще поемем към Конгур, от който ще се открие чудна гледка. В началото ни предстои стръмно изкачване през гората и ще излезем на обширната поляна, известна като местността Вършилото. Беласица ще ни посрещне със своята забележителна красота. Ще видим връх Ореляк, малко след него връх Каменица ще се открои със своя специфичен релеф, а Вихрен и Кутело ще се подават в далечината. Тази гледка ще ни съпътства през целия ден. Ще поспрем на връх Конгур, откъдето ще се отвори хубава панорама към Гърция. Хапване, почивка и снимки. И после по билото ще продължим към първенеца на Беласица – Радомир, също на границата с Гърция. Според българските измервания е висок 2029 м, а според гръцките – 2031 м. Пътят ни преминава последователно през върховете Пункова скала и Дебело бърдо. Отново ще спрем за почивка и снимки. В края на деня се връщаме в хижата за обичайното – вечеря, хора̀, песни и вино.
 
 
 
28.01.2024 г. – неделя
07,00 ч. Тази сутрин Илка ще ни приготви мекички. Изпиваме си кафето и чайчето и ще се отправим към подножието на изгасналия вулкан Кожух планина до обвитата в мистичен ореол живописна местност – тук се намира построеният от Ванга храм "Св. Петка Българска". Силната енергия на Рупите е въплътена и в извиращата термална, минерална вода. Пророчицата е казвала: „Водата е много целебна. Вълшебна е тази вода. И за пиене става, и за бани.“ Самият извор е заграден, но водата от него се излива свободно по околния терен. Тук наоколо всичко пуши, горещата пара се стеле над малките ручеи, стичащи се от извора. Трябва много да се внимава, да не се изгори човек. Когато се събере в малките езерца, постепенно се охлажда. Така вече е идеална, за да прояви лечебните си свойства. Ние може да се възползваме от това и да се потопим в минералните извори.
10,30 ч. Време е пътешествието ни да завърши. По пътя ни към дома ще открием още невероятни кътчета от красивата ни Родина.
 
 
 
 
Водача си запазва правото съобразно метеорологичната обстановка да промени графика на събитието.
Екипировка за преход в планината през зимата:
- зимни трекинг обувки;
- щеки и снегоходки;
- няколко чифта ръкавици и шапка;
- ветроустойчиви и студоустойчиви яке и панталон;
- слънчеви очила;
- челник или фенерче;
- дрехи за преобличане.
Необходимо е да носи суха храна, термос или шише за течности, енергийни блокчета и сурови ядки.
 
 
Цена: 218,00 лв., която включва: две нощувки в хижа "Конгуро", със закуска и вечеря; такса лицензиран планински водач, туристическа застраховка.
В цената НЕ се включва транспорт и разходи от личен характер.
 
 
 
За допълнителна информация и записване:
ул. "Кръстю Мирски" 1а, ет.1, офис
Красимира Пантелеева  0898421898
Христо Николов Иванов 0899870036
e-mail:office@bgbalkani.com