15 – 18 юли СЪБИТИЕ ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН – 4 дни в Тетевенски балкан

15юли2024
18юли2024
IMG_20230814_132257

ЕДНО ПЪТУВАНЕ ЗА ОТМОРА В ЛЯТНАТА ЖЕГА ЗА ВСИЧКИ ВЪЗРАСТИ: ОТ 6 ДО 106 Г.

От 15. 07. 2024 г. в 7, 06 ч. до 18. 07. 19. 46 ч.

15 – 18 юли

СЪБИТИЕ ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН - Тетевенски балкан

Продължителност: 4 дни

 ДЕТАЙЛИ

Тръгване от Варна на 15. 07. 2024 г. в 7, 06 ч.

Посещение на пещера „Съева дупка“ (400 м) - Обект номер 33 на БТС - в посоката на отиване. „Съева дупка“ е приказен свят, сътворен от разнообразни по форма и големина сталактити, сталагмити и сталактони, обагрени във всички възможни цветови нюанси.

Към 15 -16 ч. настаняване в хотел в гр. Етрополе

2-ри ден – приятен горски преход по екопътека „Екот от камбанен звън“ до водопад „Варовитец“ и Етрополски манастир „Света Троица“ – общо около 2 – 3 часа с престоя в манастира

3-ти ден – посещение на Тетевенски манастир в самия град. Следва приятен преход по екопътека „Под пръските на водопада“ към Тетевенски водопад „Скока“ в пределите на Туристически регион Балкания тръгва от централната градска част на град Тетевен. Оттам има възможност да се измине разстоянието изцяло пеша като се премине през един от кварталите на Тетевен „Козница“ или да се използва до началото на екопътеката превозното средство и след това да измине пеша последните 600м от екопътеката, вървейки по изключително живописното дефиле на река Козница. Цялата дължина е около 4км, като от тях 3,4км са асфалтов път, а останалите около 600м– същинската екопътека. По асфалтовата част вляво има изградени две чешми, като първата (откъм Тетевен) е под малко мостче, а втората (към водопада) е до пътя.

Двете екопътеки са изключително красиви, изградени така, че да може да се преминават с почти всякакви обувки, но препоръчителният разумен минимум са маратонки. По протежение на екопътеките са изградени маси и пейки, а до водопадите има възможност за направа на незабравими снимки. По околните, отвесните скали над водопадите са образувани чудни висящи килими от зелен мъх. Всичко това прави тези места удобни за целодневен излет и пикник за предпочитащите този тип отмора.

4-ти ден – посещение на Гложенски манастир „Свети Георги Победоносец“ по приятна горска пътека около 50 мин. изкачване в едната посока + обяд в манастира

Акценти: пещера „Съева дупка“ – „Подземната перла“ на България, водопад „Варовитец“, Етрополски манастир „Света Троица“, водопад „Скока“ и Гложенски манастир „Свети Георги Победоносец“

Необходима екипировка:

 • туристическа раница
 • закрити обувки (не сандали)
 • ветро и водоустойчиво яке
 • шапка (за предпочитане да покрива врата)
 • дъждобран
 • щеки (по желание)
 • суха храна (по желание)
 • вода (поне 0,5 л)
 • слънцезащитен крем (висок фактор)

Цена: 306 лв. за възрастни (за деца - отстъпки)

Цената включва: 3 нощувки,  споделен транспорт (от Варна) и застраховка

Цена без споделен транспорт (за участници извън Варна) – 216 лв.

Цената не включва:

 • стандартна входна такса за посещаван обект пещера „Съева дупка“ - 10 лв.; за деца до 6 години – безплатно;
 • разходи от личен характер /и за изхранване/.

Здрав дух в здраво тяло.

 Ние от Спортно-туристически център за отдих, културни и развлекателни дейности /СТЦОКРД/ към ТД „Родни балкани“ определяме това състояние като:  Красиво тяло, Стегнат корем, Движение без болки в кръста и гърба, Емоционално задоволство и настроение. А Вие?

 Посланието Здрав дух в здраво тяло изисква спазване първо на хранителен режим, системна активност - задължително на открито, водни /СПА/ процедури, емоционалност и настроение. Затова се стремим да създаваме условия и възможности за групови активности и емоционални занимания в планински, морски и балнеолечебни територии. Но само съвместно – заедно, с желание и воля.

Настоящото събитие /както и всички други наши събития/  е посветено на Истината и Красотата в живота и е под мотото „ЕДНО ПЪТУВАНЕ ЗА РАЗВЛЕЧЕНИЕ И ОТМОРА - С НАДЕЖДА, ЖЕЛАНИЕ И ЛЮБОВ“.

Част от задачите, които Ви предлагаме, са, да спомогнем за формирането на траен интерес към практикуване на туристически дейности, да запалваме и поддържаме  „пламъчето“ на интереса към Природата на България - нашата природа и привличане на широк кръг последователи, да създадем предпоставки за намаляване на заседналия начин на живот, да приучаваме към опазване на природните ни и културни забележителности, да подкрепяме личната промяна и възпитаваме уважение и любов КЪМ СЕБЕ СИ и към БЪЛГАРИЯ.

 Участието в събитието е подходящо за хора на възраст от 0 до 100 г., като участието на позитивни лица е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. Логично, не се толерират хора склонни към конфликти и агресивни състояния (ИДЕЯТА Е ВСЕКИ ДА ПРИВНЕСЕ КРАСОТА В ОБЩУВАНЕТО, А НЕ ДА ВЪЗСТАНОВИ НАТРУПАНОТО ДЕЛНИЧНО НАПРЕЖЕНИЕ).

Заповядайте! Насоката към тях е дадена. И не забравяйте – най-хубавата гледка идва след най-трудното изкачване!

Моля всички проявили интерес към прехода да се свържат за записване предварително тел. 0887 900 639 - Валентин

 Краен срок за потвърждаване (резервиране) – 10 юни 2024