С каяци по река Арда – приключения зя авантюристи сред дивата природа на Източни Родопи

14юни2024
16юни2024
64654003_2092953440813007_2762722161075421184_n
Тръгване: 14.06.2024 г. - петък
Сборен пункт: 6,15 ч. пред Катедралата във Варна
Потегляме рано сутринта към една от най-добре запазените средновековни твърдини по нашите земи – Мезешката крепост, естествено защитена от три страни и с добра видимост към полето в подножието. Тя е построена на хълм и гледката надолу към Одрин и Бяло море е страхотна. Това е най-запазеното отбранително съоръжение в Родопите. Крепостта е имала функции на гранична стражева крепост. Охранявала е територии между реките Марица и Арда.
Наблизо е и дългата близо 30 метра тракийска гробница. Тя е съставена от коридор (дромос), две преддверия и кръгла погребална зала с конусовиден купол. Изградена е от дялани камъни, без никаква спойка помежду им. Днес по стените на гробницата са изложени холограмни изображения на някои от предметите, намерени в нея и около нея – свещник, съдове за вода, украшения и др. Кой е погребан в тракийската гробница? Може би знатно тракийско семейство, от най-близкото обкръжение на тракийските царе. Смята се, че освен като погребално място, гробницата е използвана и за храм към Хероон – място, където се почитал култът към божествения покойник чрез определени религиозни ритуали.
Преди да се приберем за вечеря, не може да не поспрем и в малката семейна винарна, където са възродени старите традиции при винопроизводството в този регион. Тук е толкова уютно, че му е драго на човек да опитва вината, даже по няколко пъти.
 
 
Програма за 15.06.2024 г. – събота
През този ден ни очаква едно вълнуващо изживяване – каякинг по река Арда. Маршрутът на турът с двуместен каяк минава през едни от най-красивите места с находища на полускъпоценни камъни. Започваме с кратък инструктаж на плажа, до колонията на белоглавите лешояди. След малко гребане „на място” за свикване с каяка, се впускаме във вълшебното приключение. През цялото време над главите ни ще се реят белоглави и египетски лешояди, а черните щъркели ще „танцуват” в бистрите води на Арда, търсейки храната си. С бинокъл във всеки каяк ще се наслаждаваме на птичия свят на отдавна застиналия вулкан на Маджарово. На няколко места ще спираме, за да си намерим полускъпоценните ясписи, опали, халцедони, планински кристали и аметисти.
Време е да се отдадем на релакс след приключенията през деня. На път от „столицата на лешоядите“, в гората встрани от пътя между селата Долни Главанак и Тополово, се крие истинско тракийско съкровище – най-добре запазеният кромлех в България. Българският Стоунхендж е древно мегалитно съоръжение от побити в земята камъни, заредени с енергия, чиято сила е останала непокътната в продължение на хилядолетия.
 
 
 
Програма за 16.06.2024 г. – неделя
Време е да се прибираме във Варна. Но ще поспрем и в град Хасково. Тук се издига статуя с рекордни размери на Света Богородица с младенеца. Тя е най-голямата в света статуя на Дева Мария с малкия Исус. Намира се на хълма “Ямача”. Висока е 14 метра и е поставена върху 17 метров фундамент. Символът не е избран случайно – Божията Майка винаги се е считала за покровителка на града. Всеки ден по пладне, камбанен звън оглася града. Със своята височина от почти тридесет метра, Камбанарията е една от най-високите на Балканския полуостров. На върха ѝ са поставени осем камбани с различна големина като общото им тегло е малко над един тон.
Първият и единствен в света Паметник на Завистта – Българският Икар, е друга любопитна забележителност, която ще разгледаме. Скулптурата представлява човек, разперил ръце, с криле от пера в устрем да полети, но две скелетни ръце хващат крилете му, дърпат ги надолу и искат да ги пречупят.
Не може да подминем и скулптурата "Хасковски каунь" – мъжка фигура с голяма глава, малки крайници и усмивка от ухо до ухо. Облечена е в народна носия, с калпак и закичено цвете. Изобразена е изскачаща от разкъсания каунь, насаден в кацата, и е символично изображение на самия хасковец – винаги усмихнат, весел, приветлив, готов за делови срещи, за партньорство в работата, за купони и моабети, приветстващ с широко отворени обятия всички свои съграждани и гости на града.
По пътя ни към дома ще открием още невероятни кътчета от красивата ни Родина.
 
 
 
Цена 260,00 лв. - в нея се включват: две нощувки със закуски в комплекс "Перпера" /може да се ползват открит и закрит басейн, парна баня, сауна с хималайска сол, инфрачарвена сауна, шоково ведро, джакузи и релакс зона/; туристичеса застраховка; такса за екскурзоводска беседа и водач; транспорт с микробус. Не включва разходи за обяд и вечеря и лични разходи. Допълнително се заплаща и таксата за каякинг, която е 60,00 лв.
 
 
За допълнителна информация и записване:
гр. Варна, ул. "Кръстю Мирски" 1а, ет. 1, офис
или в ТД "Родни балкани", ул. "Иван Драсов" 11  
Христо Николов Иванов 0899870036
Красимира Пантелеева 0898421898
office@bgbalkani.com