РАЗХОДКА С ЛОДКА ПО ДУНАВ

09сеп.2023
10сеп.2023
349958136_745481803972195_4438905067320490877_n

Това е кратко опознавателно пътешествие по величествения Дунав и някои от неговите чудни острови, намиращи се на територията на природен парк „Персина“. Екскурзията по вода е привлекателна и вълнуваща – както за хора, плаващи за първи път по голямата река, така и за такива с опит, но жадни за нови гледки и знания.

Тръгване в 06,30 ч.
Сборен пункт: Паркинга на КАУФЛАНД пред МОЛ Варна
 
 
 
Програма за 09.09.2023 г. – събота
На път за градът на 100-те първи неща /първото читалище, първия учебник по аритметика, първото търговско училище…/, ще се разходим покрай скалите по поречието на Янтра до село Джулюница. Мястото е с уникална природа и предлага красиви гледки по пътя за Марковия кръст.
Ще поспрем в местността "Паметниците", където стъпват първите руски войски по време на Освободителната война. Един от най-интересните експонати тук е част от понтонен мост, точно копие на оригиналните, използвани за дебаркирането на Дунав. Сред изпълненият със зеленина парк има и заведение, където се предлагат най-вкусната дунавска риба и рибена чорба. След вкусния обяд продължаваме към Свищов. На централния площад "Свобода" се издига едно от най-известните произведения на майстор Колю Фичето – Съборната църква "Св. Троица", която е национален паметник на културата. А в парка пред Факултетския корпус на Стопанската акедемия ще изкажем благодарност пред Паметника на дарителите.
Продължаваме към Никопол и Цар Иваншишмановата крепост. Тя се отбранява успешно няколко години срещу турските завоеватели, след което пада вследствие на измама. Ще разгледаме средновековната църква "Св. Св. Петър и Павел", изградена в края на 13 век. Зданието е леко наклонено на една страна още от основите си, поради което местните на шега я наричат “Никополската Пиза”. И в края на разходката ще утолим жаждата си край построената преди 180 години "Сютлийка". От чешмата тече питейна вода, а чучурът буквално излиза от автентичен римски саркофаг. Върху него е изсечен латински надпис под формата на лирично произведение – епитафия, в което римският чиновник Фронтон изразява скръбта си по починалата му млада съпруга Елия.
 
 
Програма за 10.09.2023 г. – неделя
След ранна закуска поемаме към плажа. Рибарите ще ни посрещнат сърдечно и ще ни проведат инструктаж за безопасност. Екипираме се с предпазните жилетки и се настаняваме в лодките, за да се пуснем по течението на великата река. Първо ще ни запознаят с българския полуостров "Средняк", който се е „сраснал“ с румънския бряг. Продължаваме към о. "Лакът". Покрит с гъста джунгла от дървета и лиани, той е дом на най-големия орел в Европа. Следва о. "Катунара", който е малък, но с величествен плаж. Плаваме в по-спокойни води и минаваме покрай новосъздаваща се заливна гора. Тук обикновено почиват редица водолюбиви птици. Ще минем покрай южния бряг о. "Градина" – в миналото ползвана като бостан за дини, а днес на него се издигат гигантски тополи. Тук природата все още властва, без често да усеща тежката ръка на човешката цивилизация. Своеобразната флора и идилични плажове се огласят пойни птици, докато Дунав носи спокойствие и безвремие. След като наситим очите си с прелестни гледки, ще обърнем внимание и на вкусовите ни рецептори. Акостираме за пикник на плажа на о. "Катунара", където ще ни приготвят риба на шиш и рибена чорба по местна рецепта. Рибарите с радост ще ни запознаят с някои от „тънкостите“ на рибарската професия. Връщаме се към град Никопол със спирка на брега пред скалната църква „Св. Стефан“, вкопана в живописните бели варовици на Никополското плато.
И вече уморени и доволни от приключенията се прибираме у дома.
 
 
 
Връщане: 10.09.2023 г.
19,00 ч. Пристигане във Варна
 
 
 
Цена: 200,00 лв. – в нея се включва: транспорт; вечеря/нощувка/закуска в хотел GOLD Никопол; екскурзоводска беседа; туристическа и медицинска застраховки; разходка с моторна лодка, екипировка със спасителна жилетка, беседи от местен рибар, който е и легитимен капитан; пикник на плажа на о. Катунара. 
 
 
Инструктаж: 07.09.2023 г. 18,00 ч. на ул. „Иван Драсов” №11
За допълнителна информация и записване:
Красимира Пантелеева  0898421898
Христо Николов Иванов 0899870036
e-mail:office@bgbalkani.com