Разходка в миналото – мигове от античността

27май2023
28май2023
page
Тръгване в 06,00 ч.
Сборен пункт: Паркинга на КАУФЛАНД пред МОЛ Варна
 
Програма за 27.05.2023 г. - събота
На път към покрайнините на плевенското село Байкал, ще се отбием в Свищов, за да разгледаме античният град Нове. Римският легионен лагер е основан през 45 г. сл. Хр. по заповед на император Клавдий. Разположен е върху по-ранно тракийско селище. На това място са намерени много статуи и монетно съкровище, които могат да бъдат разгледани в посетителския център, изграден до разкопките. Интересни са останките и от военната болница.
Продължаваме към Никопол и Цар Иваншишмановата крепост. Археологическите разкопки са разкрили части от крепостната стена и сгради. В последните години от Второто българско царство тук се премества Иван Шишман след като изоставя Търново.
На около 5 км от устието на река Искър близо село Гиген, се намира античният град Улпия Ескус. Римският град е възникнал през І в. н.е. като наследник на тракийско селище. Около него по-късно е изграден лагерът на Пети македонски легион. И днес могат да се видят останки от улици, храмове и голяма гражданска базилика.
 
 
Програма за 28.05.2023 г. - неделя
Рано сутринта поемаме към центъра на Плевен и античното селище Сторгозия, водещо началото си от пътна станция в Римската империя. Археологическите находки от керамика, оръжия и монети свидетелстват, че това укрепено селище е просъществувало до края на VI в.
Пътят ни продължава към село Полско Косово. Късноантичната и средновековна крепост Хисарлъка се намира на висок скалист нос на левия бряг на река Янтра. От север, изток и юг стените на носа са отвесни. Само от запад чрез тесен рид се е свързвал със Страхиловското възвишение, откъдето е бил и входът. Крепостта по време на цялото Средновековие била обитавана активно, а не само за отбрана.
Ковачевското кале не е просто поредната антична крепост, която ще посетим. Любопитното е, че всъщност преди милиони години целият този район е бил дъно на топло тропическо море. Тук ще открием съхранени бойни кули и сгради. Археолозите са разкрили основите на най-голямото на територията на България зърнохранилище от времето на римския император Константин Велики. Според специалистите, тук е било събирано зърното от целия регион.
 
 
И вече уморени и доволни от приключенията се прибираме у дома.
Връщане: 28.05.2023 г.
19,00 ч. Пристигане във Варна
 
Цена: 150,00 лв. – в нея се включва: транспорт; една вечеря/нощувка/закуска в хижа "Байкал", разположена на брега на р. Дунав; такса планински водач, екскурзоводска беседа; туристическа застраховка.
 
Инструктаж: 25.05.2023 г. 18,00 ч. на ул. „Иван Драсов” №11
За допълнителна информация и записване:
Красимира Пантелеева  0898421898
Христо Николов Иванов 0899870036