Приключения в Сърбия – до връх Миджур и живописните водопади

27юли2024
30юли2024
294303212_1770284089983306_4172756483866975687_n

Дължина на прехода: 30 км
Надморска височина: 2169 м
Сборна денивелация: + 1009 м, - 1009 м
Степен на трудност: ниска до средна

 

Тръгване: 27.07.2024 г. – събота
Сборен пункт: 06,00 ч. паркинга на КАУФЛАНД пред МОЛ Варна
Транспорт: с микробус или лични автомобили

Този ден е голямото пътуване от Варна до курорта Бабин зуб. Преминаваме сръбската граница на Калотина и се отправяме към къщата за гости в Црни врх. Тук ни очакват гостоприемните стопани, които ще направят всичко възможно за незабравимия ни престой. Ще ни посрещнат с домашна дюлева ракия и ще ни гостят с местни специалитети.

 

 

28.07.2024 г. – неделя
След закуска се отправяме към изходната точка за връх "Миджур". Изкачването ще е плавно, през обширен открит участък. Като стигнем до връх "Тупанар", пред нас ще се открият панорамни гледки към "Бабин зуб" и околните долини. Продължаваме към билото на Стара планина, където е границата на Сърбия с България. Предстои ни още малко ходене, докато стигнем до пирамидата. И тук гордо ще развеем българският флаг над най-високия сръбски връх. Ще си направим много снимки и поемаме на обратно. Прибираме се в къщата за гости и ще се отдадем на заслужена почивка и веселба.

 

 

29.07.2024 г. – понеделник
Днес през цялото време край нас ще е феерия от гледки. Отправяме се към закътаното селце Топли дол, откъдето ще започне нашето приключение край водопадите. Основната ни цел е „Чунгулски водопад“ – изкачването до него ще ни отнеме около 3 часа през смесен и средно труден терен. Остатъка от деня ще запълним с няколко по малки водопади като „Студения водопад“ и “Водопад Буковачки До“. Малка стара воденица ще ни отклони от пътя за Темски манастир „Свети Георги“ – старинно и много интересно място, бивша българска света обител. Разположен е в живописна местност покрай дефилето на река Темска. Няколко часовия преход за деня, който ще сме изминали, си заслужава всяка крачка. Вече заредени с позитивна енергия и незабравими спомени от видяното, ще се приберем в уютната ни къща за обичайното – вечеря, хора̀, песни и вино.

 

 

30.07.2024 г. – вторник
Тази сутрин отново ще ни поднесат вкусна закуска. Товарим багажа в транспорта и се отправяме към България. Днес ни очакват много панорамни гледки по пътя, но първо ще се отбием до приказно красивия водопад Бигар. Над него, на мястото, което местните наричат "Лудото врело", някога е имало дванадесет воденици. Въпреки че те не работят, водопада си остава едно малко бижу за любителите фотографи. Той излива пенливите си струи непосредствено до автомобилния път, където има и място за почивка. Тук, преди да отпътуваме за дома, ще можем да си купим продукти от мести производители.

 


Цената е 300,00 лв. и включва: три нощувки в къщата за гости, със закуска и вечеря; такса лицензиран планински водач и туристическа застраховка.
В цената НЕ се включва транспорт и разходи от личен характер.

 

Екипировка за преход в планината:
– удобни туристически обувки/маратонки с голям грайфер /В никакъв случай да не са нови!!!/;
– малка и удобна раница с обем 30 л;
– челник или фенерче;
– санитарни принадлежности.
Дрехи, подходящи за метеорологичните условия:
– долнище или дълги панталони;
– горнище или тънко яке /по възможност ветроустойчиво/;
– шапка за слънце и други слънцезащитни дрехи;
– слънцезащитен крем;
– слънчеви очила;
– шише за вода;
– дъждобран (за всеки случай)
Необходимо е да се носи суха храна за обяд, термос или шише за течности, енергийни блокчета и сурови ядки.

 

 

За допълнителна информация и записване:
ул. "Кръстю Мирски" 1а, ет.1, офис
Красимира Пантелеева 0898421898
Христо Николов Иванов 0899870036
e-mail:office@bgbalkani.com