Приключения в Рила – Урдини езера, Мальовишки езера и връх Мальовица

06сеп.2024
08сеп.2024
IMG_7174

Преходите са за всички приятели на планината, които са влюбени в приказните езерни циркуси на Рила. Но са подходящи за подготвени туристи, които са в добра физическа форма. Теренът е стръмен и доста динамичен в по-голямата си част.

Тръгване: 05.09.2024 г.
1. 23,30 ч. жп гара Варна;
2. 22,00 ч. жп гара Бургас;
3. 06,30 ч. жп гара Пловдив;
4. 08,00 ч. жп гара Костенец
 
Ще се придвижим от Костенец до Говедарци с автобус. Може да се пътува и със собствен транспорт. Настаняваме се в "Дивите Петли". Местността край хотелския комплекс е изключително привлекателна със своята великолепна природа, вековни борови гори и кристално чистия планински въздух. Стаите са с по две и три легла, със собствен санитарен възел. В близост е Меча поляна със спираща дъха гледка към връх Мальовица.
 
 
 
 
06.09.2024 г. – петък
След като се настаним в хотелския комплекс и се подкрепим за обяд, с бодра стъпка потегляме. Очаква ни кръгов преход около 11 км. При разклонението между Говедарци и к-с Мальовица, се намира местността Гьолечица. От тук поемаме по пътя покрай река Черни Искър. Слънчевите лъчи ще се процеждат между клоните на боровете, ще чуваме шума на реката и докато водачът ни разказва местни легенди, ние ще се възхищаваме на невероятната красота пред очите ни. И някак си неусетно ще се озовем до хижа "Вада". След кратка почивка, се връщаме на обратно в „Дивите петли“.
 
 
 
07.09.2024 г. – събота
Преходът през този ден ще е около 20 км. Ще тръгнем от Яворова поляна нагоре покрай Урдина река. По пътеката ще ни очакват живописни гледки. След като излезем от гората, ще продължим през красива долина. Тук реката е набраздена от още десетки поточета, които ще се спускат от двата каменисти склона отстрани на нея. Очаква ни катерене нагоре по откритите склонове. И най-накрая ще се появи първото езеро – Голямата паница. Там ще спрем за почивка. После ще поемем отново нагоре, за да разгледаме и останалите езера – Триъгълника и Рибното езеро. Другите ще ги видим само отдалече. Ще се качим и по билото на Зелени рид. От тук ще тръгнем надолу. Ще се движим по открити поляни, после ще се провираме през клекове. И накрая ще се спуснем през гората, докато се върнем до Яворова поляна. Оттам вече е близо до хотелския комплекс. Вечерта следва заслужена почивка и наслада от преживяното.
 
 
 
08.09.2024 г. – неделя
Днес ще бъде дълъг и хубав ден, посветен на друг високопланински маршрут. От местността „Меча поляна” ще тръгнем покрай коритото на Мальовишката река, за да стигнем за по-малко от час до хижа "Мальовица". Кратка почивка и ще продължим да се изкачваме към билото, докато достигнем до красивия циркус, където ще видим как блестят на слънцето кристално чистите води на Мальовишките езера. Всяка крачка до тук ще си заслужава. Страхотно е усещането да си на върха на планината! Преди да поемем надолу, ще имаме време да се порадваме на чудни гледки във всички посоки. Обратният път от върха до поляната ще изминем за приблизително същото време, като на отиване – около 4 часа. И след кратък отдих, тръгваме с автобуса към Костенец.
 
 
22,30 ч. жп гара Костенец
Връщане: 09.09.2024 г.
06,00 ч. жп гара Варна
 
Цената е 300,00 лв. и включва: две нощувки+ две закуски + два обяда /сухи пакети/ + две вечери; планинска застраховка; такса планински водач.
 
Краен срок за записване: 01.09.2024 г.
За допълнителна информация и записване:
ул. „Иван Драсов” №11 в ТД „Родни балкани”
или в офис – ул. „Кръстю Мирски” №1а, ет.1
Христо Николов Иванов – лицензиран планински водач тел.: 0899870036
Красимира  Пантелеева – лицензиран екскурзовод тел.: 0898421898
e-mail: office@bgbalkani.com