На рафтинг по Тара – в най-дълбокия каньон на Европа

03юни2024
08юни2024
R (1)
03.06.2024 г. – понеделник
Сборен пункт в 06,45 ч. паркинга на КАУФЛАНД до МОЛ Варна
В това приключение ще прекосим България, Сърбия и Черна гора в търсене на интересни места и преживявания. През първия ден преминаваме сръбската граница при Калотина и се отправяме към крайбрежния комплекс Brvnara Riva в Ниш. Тук мястото е идеално за любителите на природата. Ще опитаме и от местните специалитети.
 
 
04.06.2024 г. – вторник
Само на около 650 км северозападно от България се намира най-малката Балканска страна – Черна гора. Ще пътуваме през целия ден, ще видим красиви планини, езера и реки. Покрай нас ще се редуват невероятни гледки. На територията на страната няма магистрали, а само тесни планински пътища с много завои. Пътят е изморителен, но за сметка на това много живописен. Вечерта пристигаме в малкото градче Жабляк, разположено в подножието на национален парк Дурмитор и се настаняваме за нощуване в Durmitorski bungalovi. Чистият въздух, изобилието от зеленина, алпийските ливади и техните аромати ще направят почивката ни незабравима.
 
 
05.06.2024 г. – сряда
Днес ще посетим националния парк Дурмитор, който е високопланинска верига с плата и красиви върхове. Ще се изкачим до връх Боботов кук, който в най-високите си точки достига 2500 метра височина. Мостът на Джурджевич е друга атракция на Жабляк. Този гигант с 5 арки е построен през 40-те години на миналия век и е почти разрушен по време на войната, но след това възстановен отново. Мостът с височина 170 метра пресича каньона на река Тара – живописен и удивителен. Заобиколен е от гори и отвесни скали. А може и да поплуваме в Черното езеро, което е изключително красиво, заобиколено е от планини и мноооого високи борове. Водата тук е чиста, бистра, приятна, макар и хладна. Не може да не се разходим и по красивите улици на градчето, да посетим традиционния домашен пазар и да хапнем в някой уютен ресторант с местна кухня.
 
 
06.06.2024 г. – четвъртък
През този ден ни очаква едно от най-вълнуващите изживявания за екстремните любители – рафтинг по Тара. Реката е наречена „Сълзата на Европа“, заради своите кристално чисти води. Тук е най-големият каньон в Европа и втори в света (след Гранд каньон в САЩ) със своите 82 км дължина и дълбочина до 1300 м. С различни нива на трудност, Тара предоставя възможност за забавление, както за начинаещи, така и за опитни рафтъри. Докато се спускаме по тази кристално чиста река, ще се насладим на дивата природа и усещането за адреналин от водното приключение. Програмата е подходяща както за хора с опит в гребането и рафтинга, така и за начинаещи. Ще преживеем бурно спускане със силни водни течения и вълни. Опитните гребци на лодките ще ни насочват и подкрепят през цялото приключение. Тара не е само за търсачи на адреналин. Реката се простира през невероятни природни пейзажи. По време на рафтинга ще бъдем омаяни от красотата на каньона, ще се насладим на природата в нейната най-дива и непокътната форма. Невероятно преживяване по реката ще продължи за около 3 часа. Ще се завърнем в рафтинг центъра щастливи, но и леко изморени. Но пък ще имаме сили да се спуснем по въжения тролей до Мостът на Джурджевич.
 
 
07.06.2024 г. – петък
Тръгваме си от Черна гора и когато стигнем в Сърбия, ще спрем в националния парк Мокра Гора – очарователен планински район, с много зеленина и безброй пътеки за разходка. Ще се насладим на красотата и спокойствието на мястото, ще подишаме чист въздух. Ще се разходим из Дървения град – там, където Кустурица е построил свой собствен бастион на изкуството, киното, науката и културата. Той е разположен на слънчевия хълм Мечавник, в покрайнините на курортното селце Мокра Гора. Кустурица го забелязва за пръв път по време на снимките на филма „Животът е чудо“ през 2003 година. Докато чака слънцето да се покаже иззад събралите се облаци, със завист гледа отсрещния хълм, на който няма нищо, но пък е огрян от много слънце. Тогава решава, че иска някой ден да си построи там град. Ще се полюбуваме на красивите къщи, изцяло направени от дърво в традиционния стил на старите сръбски села. В комплекса има всичко, както и в истински град – централен площад, улици, църква, кино, басейн и спа център, фитнес зала, два ресторанта, кафе-сладкарница, бар и дори затвор. Малките улички с много зеленина и дървени къщички около тях са омагьосващи. Тук ще се озовем в друг свят. Ще се разходим по главната улица, покрай наредените от двете страни къщички, които една с една не си приличат. Ще пийнем кафе в сладкарницата, а може и баклавичка да си похапнем. И колкото да не ни се иска, трябва да продължим пътешествието си. Вечерта пристигаме отново при нашите гостоприемни домакини в комплекс Brvnara Riva в Ниш.
 
 
08.06.2024 г. – събота
Време е да се връщаме към България. Но пътят е дълъг и ще го разнообразим с още забележителности, които си заслужава да се видят.
 
 
 
 
Цена: 750,00 лв. – в нея се включва: две нощувки в комплекс Brvnara Riva в Ниш и три нощувки в Durmitorski bungalovi край Жабляк; транспорт с микробус; такса за планински водач и туристическа застраховка; рафтинга по Тара North Challenge. Не включва  спускането по въжения тролей, таксата за посещение на националния парк Дурмитор и Дървения град, цената за храна и лични разходи.
 При записване се внася капаро 50 % от сумата.
 
 
 
За допълнителна информация и записване:
ул. „Иван Драсов"11
Христо Николов Иванов 0899870036
Красимира Пантелеева 0898421898
office@bgbalkani.com