Магията на планината

19авг.2023
26авг.2023
344774470_892722391989675_9006552780196789142_n

Красотата на Пирин, съчетана по уникален начин с неповторимите Славянка и Беласица

Красотата на Пирин, съчетана по уникален начин с неповторимите Славянка и Беласица
 
19.08.2023 г. – събота
Сборен пункт в 6,00 ч. пред Кауфланд до МОЛ Варна
Днес ще пътуваме из нашата страна, която е пълна с изненадващи гледки надлъж и нашир. Ще поспрем в подножието на изгасналия вулкан Кожух планина до обвитата в мистичен ореол живописна местност Рупите – тук се намира построеният от Ванга храм "Св. Петка Българска", който е място за поклонение на хиляди нуждаещи се хора.  В късния следобед ще пристигнем до хижа Беласица, но няма да нощуваме тук. Нарамваме раниците и тръгваме в посока хижа Конгур, която ще е нашата крайна цел. Тя представлява бивша гранична застава, с добре поддържана градина. Ще се настаним, ще се повеселим, но не до много късно – на другия ден ни очаква дълъг преход.
 
20.08.2023 г. – неделя
Закуската ни ще бъдат най-вкусните пържени филии на света – с домашно сладко от боровинки и сирене. А след това тръгваме към високите части на планината. Днес ще поемем към Малък и Голям Конгур, от които ще се открие чудна гледка. В началото ни предстои стръмно изкачване през гората и ще излезем на обширната поляна, известна като местността Вършилото. Беласица ще ни посрещне окъпана в сутрешното слънце. Ще видим връх Ореляк, малко след него връх Каменица ще се открои със своя специфичен релеф, а Вихрен и Кутело ще се подават в далечината из зад сутрешната мараня. Тази гледка ще ни съпътства през целия ден. Ще поспрем на връх Конгур, откъдето ще се отвори хубава панорама към Гърция. Хапване, почивка и снимки. И после по билото ще продължим към първенеца на Беласица – Радомир, също на границата с Гърция. Според българските измервания е висок 2029 м, а според гръцките – 2031 м. Отново ще спрем за почивка и снимки и в края на деня се връщаме в хижа Конгур за обичайното – вечеря, хора, песни, ракия, бира, сън…
 
21.08.2023 г. – понеделник
Тази сутрин Илка ще ни пригови мекички. Изпиваме си кафето и чайчето и ще поемем отново към хижа Беласица, където ще ни очаква автобуса, за да ни отведе до подножието на Славянка и нейния първенец – Гоцев връх (Алиботуш). Преходът ни ще е продължителен. На заслона край чешмата ще поспрем за почивка и ще тръгнем отново нагоре. След два часа и едно доста приятно изкачване ще достигнем красивия Гоцев връх. Отново ни очакват красиви гледки към Гърция и България. И след кратък престой се връщаме към хижа Извора. Хижарите ще ни посрещнат топло и с вкусна храна.
 
22.08.2023 г. – вторник
След вкусната закуска ще си натоварим раниците в буса и поемаме към Банско. Но ще поспрем първо в село Златолист – там, където е магията на Преподобна Стойна. Оттук отпътуваме към хижа Попови ливади.  Началото на туристическия маршрут ще е зад стадиончето край хижата. При преходът до връх Ореляк отначало ще вървим през сенчеста гора, а втората част ще е на открито. Ще тръгнем нагоре по пътеката. После ще се насочим отново напряко през гората. Този участък ще е малко по-изморителен, но сравнително къс, докато излезем отново на пътя и стигнем до единствената беседка по маршрута. От нея ще се открие прекрасна гледка към равнините край Гоце Делчев и отсрещните върхове Свещник, Ушите и Муторок. Ще си починем малко, защото ни очаква ново изкачване по скалист участък. Скоро ще преминем последното възвишение по маршрута преди върха. От тук ще се открият величествените зъбери на Северен Пирин, Рила, Родопи, Боздаг, Южен Пирин и Славянка зад него, Беласица и Огражден. Страхотната гледка ще е завършек на прехода.
 
23.08.2023 г. – сряда
Рано-рано ще се придвижим с буса до хижа Гоце Делчев и от там ще стигнем с лифта до хижа Безбог. Тръгваме покрай десния бряг на Безбожкото езеро и след 5-10 минути ще се изправим пред „душевадката“ – стръмна пътека, която се изкачва право нагоре по склона. Оттук ще продължим до Попово езеро. Ще го заобиколим по десния му бряг и ще вървим все по каменисти пътечки, докато се спуснем към Тевно езеро и едноименния заслон. Пред нас гордо ще се изправи връх Каменица. Преходът още не е завършил. Ще продължим през Мозговишката порта. Следва много стръмно спукане до Превалските езера. Ще слезем до долината на река Валявица и към хижа Демяница. А от там – към автобуса, който ще ни отведе за нощувка в Банско.
 
24.08.2023 г. – четвъртък
Закусваме и се придвижваме с буса към хижа Вихрен. Пътеката ще ни отведе към Джамджиевия ръб, очаква ни доста екстремен маршрут. На места ще ни се налага да преодоляваме малки стръмнини. Хубаво ще е да си гледаме в краката, защото има опасност от подхлъзване по сипеите. Когато излезем на Казаните, вляво пред нас ще се появи връх Вихрен. От другата ни страна ще е връх Кутело. Ще направим почивка тук и започваме катеренето. Отначало ще поемем надясно и ще се "метнем" на Кончето. Но няма да стигнем до хижа Яворов. Тръгваме наобратно и ще продължим уверено нагоре. Отначало добре, но лесното е за кратко. На моменти ще превключим на 4х4. Неописуемо е чувството да си на върха на Пирин, а гледките вече ще са във всички посоки. Оттук ще се върнем по класическия маршрут към хижа Вихрен. И вече доволно изморени ще се приберем в Банско.
 
25.08.2023 г. – петък
Позната схема – ще закусим на терасата на хотела и поемаме с буса за поредното приключение. Днес маршрутът ни отново ще е от хижа Вихрен, но този път до хижа Синаница и обратно. Синанишкия циркус е смятан за един от най-красивите в планината и си заслужава да се види. Преходът оттук не е много сложен, като изключим изкачването до Бъндеришката порта и един участък преди Синанишката порта – има едно-две места, където е стръмно и няма да се хареса на тези, които изпитват страх от височини. През цялото време ще се движим на открито. Ще вървим покрай реката, после ще излезем на просторни поляни. В далечината ще видим красиви малки водопади. След малко изкачване продължаваме към Муратово езеро. Следва най-тежката част от маршрута с изкачването до Бъндеришката порта. По този участък е предимно каменисто, ще вървим по морени и по по-стръмни скали, но нищо опасно, стига да внимаваме. Най-накрая ще излезем на равното плато. Не след дълго ще се озовем до едно самотно езерце край пътеката. Там някъде можем да отбием леко нагоре към близката седловина, откъдето ще се открие прекрасна гледка към Гергийските езера. Пътеката ще ни отведе към Синанишкия циркус, над който се издигат белите отвесни склонове на Синаница. Тук ще е идеално място за отдих. И след кратка почивка ще поеме наобратно към хижа Вихрен, където ще ни чака буса.
 
26.08.2023 г. – събота
Този ден пътешествието ни ще завърши. Ще тръгнем раничко от Банско, за да пристигнем около 20,00 ч. във Варна. По пътя ни към дома ще открием още невероятни кътчета от красивата ни Родина.
 
 
Цена 600,00 лв. - включва: две нощувки на х. "Конгур" със закуски и вечери, една нощувка на х. "Извора" със закуска и вечеря, четири нощувки в х-л "Еделвайс Инн" гр. Банско със закуски и вечери; транспорт с автобус през целия обходен маршрут и между трите планини; туристическа и планинска застраховки; такса планински водач.
 
Инструктаж: 17.08.2023 г. от 18,00 ч. в ТД "Родни балкани" на ул. „Иван Драсов” №11
 
 
За допълнителна информация и записване:
Христо Николов Иванов - лицензиран планински водач, регистриран в Министерството на туризма с рег.№ 00393
тел.:0899870036
Красимира Пантелеева - лицензиран екскурзовод, регистрирана в Министерството на туризма с рег.№ 00959
тел.:0898421898
e-mail:office@bgbalkani.com