До върховете на Румънските Карпати – Негою и Молдовяну

01авг.2024
05авг.2024
Negoiu38.jpg.707a008baee5dfc93e8dc52bf7457a32

В това планинско приключение ще изкачим първенците на Румънските Карпати. Ще се насладим и на величието на планината Фъгъраш.

 

Надморска височина: връх Молдовяну (2544 м) и връх Негою (2535 м)
Сборна денивелация: + 600 м, - 1280 м
Степен на трудност: над средна
Преходите са по 8-9 часа на ден, подходящи са за хора с планински опит, добра физическа форма и без страх от височини.

Тръгване: 01.08.2024 г. – четвъртък
Сборен пункт: 05,45 ч. паркинга на КАУФЛАНД пред МОЛ Варна
Транспорт: с микробус или лични автомобили

 


Този ден е голямото пътуване. След като преминем румънската граница, ще се отправим към високите части на Южните Карпати. Ще поемем по панорамният път „Трансфагараш“. Шосето ще пресича на много места планината, богата на гледки: широколистни и иглолистни гори, мостове и водопади – може да ти се завие свят и да ти спре дъхът от толкова красота. Ще следваме извивките на пътя и в късния след обед ще пристигнем до нашия хотел, скътан в долината. Ако имаме достатъчно време, ще направим опознавателна обиколка до езерото Бъля – в огледалната му повърхност ще се отразява склонът над него, покрит на места с дебел слой сняг. А стигайки до водопада Капра, ще видим част от долината и серпентините на пътя.

 

 

02.08.2024 г. – петък
След закуска ще се отправим към изходната точка за връх Негою, който е вторият по височина в Карпатите и един от най трудните за изкачване. Само допреди 100 години той се е смятал за най-високия връх в страната, но при новите измервания е отстъпил лидерството на първенеца Молдовяну едва с 9 метра. Преходът ни за деня ще е приблизително 14 км, сборната денивелация ще е +1300/-1300 м и ще ни отнеме около 9 часа. Остри и голи скалисти върхове ще срещаме по пътя си. Ще има и стръмно изкачване, но наслаждавайки се на великолепната гледка и предвкусвайки какво ни очаква, неусетно ще преминем по стръмния склон нагоре. За кратко ще вървим по острото било, а в последните метри пътеката ще мине покрай голям метален кръст. И изведнъж ще се озовем на върха – над облаците. Извисяващи се хребети ще заемат хоризонта в посока към връх Молдовяну. Вдясно от нас ще е тъмният силует на връх Леспези, а далеч зад него ще видим част от язовир Видрару.

 

 

03.08.2024 г. – събота
Днес през цялото време край нас ще е феерия от гледки. Отправяме се към хижа Подрагу (2136 м), която ще е нашият дом за следващите два дни. От тук е и изходната точка за прехода ни към връх Молдовяну. Днес ще изминем около 9 км, за не по-малко от 5 часа. Картината около нас постоянно ще се променя. По пътя ни ще се откриват панорами към съседните върхове и долини на Карпатите.

 

 

04.08.2024 г. – неделя
След закуска ще се отправим към първенеца на Румъния. Разстоянието до него е приблизително 13 км, които ще изминем за 6 часа, денивелацията ще е + 600/-600 м. Започваме прехода с изкачване към билото и от там ще поемем на изток в посока Молдовяну. След поредица от шеметни гледки ще стигнем до връх Вистя Маре (2524 м). От тук ни остава съвсем малко до нашата цел за деня – „румънския Еверест“. Според местна легенда името на върха е свързано с овчаря Йон Молдовяну. Той е бил наел някога назад във времето този район за паша на стадото си. Голяма част от върховете наоколо са наречени на имената и прякорите на овчари, тъй като по онова време те са били единствените хора, преминавали от тук. След като отделим нужното време за снимки и почивка, ще поемем по обратния път към хижа Подрагу за заслужена почивка и нощувка.

 


05.08.2024 г. – понеделник
Закусваме, стягаме раниците и тръгваме по обратния път към паркинга край Бъля. След кратка почивка потегляме за България. Очаква се да пристигнем във Варна около 21,00 ч.


Цената е 500,00 лв. и включва: четири нощувки със закуски; такса лицензиран планински водач и медицинска застраховка за пътуване в чужбина.
В цената НЕ се включва транспорт, обеди и вечери, както и разходи от личен характер.

Екипировка за преход в планината:
– удобни туристически обувки /В никакъв случай да не са нови!!!/;
– малка и удобна раница с обем 30 л;
– щеки;
– челник или фенерче;
– спален чувал /ще ни трябва в хижата/;
– санитарни принадлежности.

Дрехи, подходящи за метеорологичните условия:
– долнище или дълги панталони;
– горнище или тънко яке /по възможност ветроустойчиво/;
– полар или друга топла връхна дреха;
– шапка за слънце и други слънцезащитни дрехи;
– слънцезащитен крем;
– слънчеви очила;
– шише за вода;
– дъждобран (за всеки случай)
Необходимо е да се носи суха храна за обяд, термос или шише за течности, енергийни блокчета и сурови ядки.

Водачът си запазва правото съобразно метеорологичната обстановка да промени графика на събитието.


За допълнителна информация и записване:

гр. Варна, ул. "Кръстю Мирски" 1а, ет. 1, офис
или в ТД "Родни балкани", ул. "Иван Драсов" 11  
Красимира Пантелеева 0898421898
Христо Николов Иванов 0899870036
e-mail:office@bgbalkani.com