Над 20 туристи от Варна посетиха днес култовия комплекс край Минерални бани „Змийския град”.

Публикувано в Новини | 0

Милена ЛАВЧЕВА, Хасковска Марица

Над 20 туристи от Варна посетиха днес култовия комплекс край Минерални бани „Змийския град”. Единият от тях е морски капитан на кораб и буквално на един дъх е качил трудния участък до светилището. Групата е във възрастова граница от 25 до 80 години. Никой обаче не се оплакал от прехода, дори напротив. Варненските туристи са от три дни в региона, като са посетили доста исторически забележителности. За най-накрая са оставили „Змийския град”. Туристите от морето са държали много из светилището да ги разведе не кой да е, а именно откривателката му Паулина Михова, с която са успели да се свържат и са отправили специалната си молба.

Варненци са останали впечатлени от видяното, понеже за първи път срещат на куп толкова много зооморфни и антропоморфни. Всеки един от туристите се е промушил по три пъти през провиралката в скалите за здраве и пречистване.

Една дама от групата – Красимира Пантелеева от клуба по пешеходен туризъм „БГ Балкани” случайно откри огромна скална жаба до Орлови скали, каза Паулина Михова. Тя я забеляза, когато се бяхме качили на Змийския град, който е на разстояние от 1 км до Орлови скали. Жабата е огромна – основата й е около 20 метра, височината й близо 30 метра, разказа Паулина Михова. Тя уточни, че жабата е символ на плодородието и възраждането. Много ме радва, че имаме турист-откривател на подобна находка, сподели Михова. И добави, че е необходим дрон за пълното й заснемане. В тази връзка Паулина помоли, ако някой турист с дрон попадне в района, да заснеме новата находка, която се оказва толкова ценна./Марица.бг